+420 577 018 282
Rezervuj stůl/pokoj

Připravte si rybu správně, bude vám chutnat

Dobře víte, že nejzdravější maso mají ryby. Měli byste je jíst pravidelně, ale nevíte, jak nato. Přitom stačí málo: Správně si vybrat, jemně ochutit a pomalu upéct.

Proč ryby? Neboť jsou lehce stravitelné, obsahují mnoho důležitých bílkovin a minerálů. Jejich nenasycené mastné kyseliny pozitivně ovlivňují srdečně-cévní systém. Mořské ryby a jiné potvůrky jsou i bohatou zásobárnou jódu.

 

Vyberte si čerstvou

Dodržte dvě podmínky a rybí hostina se určitě vydaří. Zaprvé, ryba má být co nejčerstvější. V našich zeměpisných šířkách si takto můžeme opatřit pouze domácí sladkovodní druhy. Dají se koupit i živé. Mořské ryby, které v hypermarketech prodávají na ledě, jsou také k dispozici v poměrně slušném stavu. Pokud je kupujete vcelku, ověříte si to jednoduše. Čerstvá ryba má jen jemný, nevtíravý pach, převládat by měla spíše vůně mořské vody. Kůže je lesklá, maso pevné, nepoddává se velmi tlaku. Oči jsou lesklé a čiré.

 

Na malém ohni

Druhou podmínkou chutné přípravy ryb je tepelná úprava na slabém ohni. Nezáleží na tom, jestli vaříte, dusíte, parity nebo pečete. Dělejte to pomalu, při slabé teplotě. Jemné masíčko si při pomalé úpravě zachová veškerou vůni a chuť. Kdo chce grilovat, dobře udělá, pokud rybu nejprve uloží do aluminiové misky či zabalí do alobalu důkladně potřeného olejem, aby se nepřipekl.

Až těsně před koncem ji dejte na rožeň dopéct do křupava. Hotová je tehdy, když maso lehce jde od kostí. Pokud jste rybu nenaporcovali, ostrým nožem ji nařežte na páteři, chyťte za ocasní ploutev a celou kostru i s hlavou vytáhněte ven.

 

Namáčení v mléku

Ryby, ani ty s nejpevnějším masem, marinádu nepotřebují. U nás je však zvyk namáčet říční ryby v mléce. Maso nejprve naporcujte, posolte a potom zalijte mlékem, ve kterém rozmícháte prolisovaný česnek. Nechte odstát minimálně hodinku nebo i celou noc. Delší ať zůstane v mléce ryba, kterou jste vytáhli z mrazničky a rozmrazily, méně stačí čerstvé. Odstraníte tak bahenní aroma, kterou bývají načichnutí starší a větší kusy.

 

 

Rezervuj stůl/pokoj

Rezervační formulář

Vaše objednávky na rezervaci prosím odesílejte s předstihem 24 hodin.

V případě rezervace pokojů prosím uveďte počet osob.