+420 577 018 282
Rezervuj stůl/pokoj

Dovolená není jen o cestování, poznávání, koupání, ale také o dobrém jídle. Seznámíme Vás s tím nejlepším, co můžete na své dovolené ochutnat.

Bulharsko – Šopský salát

ochutnejte tradiční bulharský zeleninový salát, který je populární na celém Balkáně a nyní již i ve střední Evropě. Připravuje se z rajčat, okurek, syrové či pečené papriky, balkánského sýru a petrželky. Nezbytnou součástí je koření čubrica.

Chorvatsko – Dalmatinski pršut

tato dobrota sice pochází z Itálie, ale je v různých obměnách vyráběna i v dalších přímořských státech včetně Chorvatska, kde Vám snad každý řekne, že pršut je národní jídlo Chorvatska. Tato syrová šunka se suší na vzduchu a pak se udí. Nechybí v žádné domácnosti, restauraci a podává se většinou s ovčím sýrem a olivami.

Francie – Pot au feu

ztělesněním francouzské rodinné kuchyně je Pot au feu, což je snad nejslavnější jídlo Francie. Jedná se o hutný vývar z minimálně dvou druhů masa, zeleniny a vnitřností.

Dánsko – Frikadeller (Karbanátek)

ploché smažené fašírky z mletého masa (nejčastěji z vepřového, ale dělají se také z ryb), podávané s vařenými bramborami, červenou řepou, zelím.

Švédsko – Kötbullar (Švédské masové kuličky)

tyto kuličky v sobě skvěle spojují chuť opečené cibule, zázvoru i nového koření, které šťavnatému masu dodají tu správně peprnou chuť. A aby toho nebylo málo, jsou tyto kulaté zázraky ponořené v neskutečně husté a jemně smetanové omáčce.

Španělsko – Paela

typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu nebo pilafu. Pochází ze španělského města Valencie. Podobně jako v případě rizota existuje spousta receptů s různými ingrediencemi. Na rozdíl od rizota se však v paelle častěji objevují plody moře, zelenina a koření. Připravuje se na speciální nízké rovné pánvi s uchy zvané paellera.

Slovensko – Bryndzové halušky

slovenské národní jídlo. Připravují se z brambor, mouky, soli, brynzy a slaniny. Tradice brynzových halušek souvisí s tradičním způsobem života slovenského obyvatelstva, tradicí chovu ovcí a výrobou výrobků z ovčího mléka, hlavně brynzy.

 

Řecko – Moussaka

je tradičním zapékaným pokrmem nejen Řecka, ale i Balkánu a celého Blízkého Východu. Řecká musaka se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.

Rumunsko – Sarmale

další s pokrmů, který je oblíben nejen v Rumunsku, ale na celém Balkáně. Jedná se o vinný nebo zelný list plněný mletým masem. Název pochází z tureckého slova sarmak, které znamená „zabalit“

Rakousko – Wiener Schnitzel (Vídeňský řízek)

nejlepší řízek dostanete v Rakousku. Jedná se o tence rozklepaný plátek z telecího masa, obalený v trojobalu (hladká mouka, rozšlehané vajíčko, strouhanka z bílého pečiva) a osmažený na přepuštěném másle nebo na rozpáleném vepřovém sádle.

Portugalsko – Bacalhau

v každé restauraci, domácnostech a obchodech narazíte na sušené nasolené tresky Bacalhau. Ta se do Portugalska dostala již v 15. století a ještě dnes lidová rčení praví, že tresku je možné připravit na 365 způsobů, tedy že se může konzumovat po celý rok.

Malta – Fenkata

výborně připravený dušený králík na víně s kořením, česnekem a tymiánem. Podává se většinou s těstovinami či bramborami.

Maďarsko – gulyás (guláš)

všichni známe toto jídlo z nakrájených masových kostek v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. Jedná se vlastně o hovězí polévku, kde nejšastější přísadou je mrkev a malé bílé knedlíčky zvané csipetke. Maďarský guláš nebývá nikdy zahušťován moukou.

Kypr – Halloumi meloni

tento polotvrdý sýr vyráběný na Kypru podávaný s melounem dostane vaše chuťové buňky. Sýr obsahuje ovčí mléko, kozí mléko a bývá dochucen mátovými lístky. Hodně se podává také grilovaný.

Itálie – pizza

tuto dobrotu také všichni znáte, ale v Itálii ji umí prostě nejlepší. Jedná se o velký kruhový plát světlého chlebového těsta (koláč), nahoře s náplní vyrobenou nejčastěji z rajčat, sýra a dalších rozdílných ingrediencí.
 

Navštivte tyto krásná místa o ochutnejte speciality místní kuchyně. Odborníci na prodej last moment zájezdů Vám rádi a dobře poradí jak a která místa navštívit.

Rezervuj stůl/pokoj

Rezervační formulář

Vaše objednávky na rezervaci prosím odesílejte s předstihem 24 hodin.

V případě rezervace pokojů prosím uveďte počet osob.