+420 577 018 282
Rezervuj stůl/pokoj

Lahodná a léčivá šalvěj

Nádherně až kouzelně aromatická a extrémně užitečná a léčivá bylinka šalvěj, která má historii, kam až sahá samo lidstvo. Šalvěje exituje mnoho druhů a každá má trochu jiné vlastnosti, my si budeme povídat o jedné z nejznámnějších druhů a tou je šalvěj lékařská. Lidovým názvem je také známa jako Babské ucho, vědeckým názvem pak Salvia officinalis L., Linné, Salvija, Salvia a nebo Sylva, což vychází z latinského překladu léčení. Patří do čeledi hluchavkovitýxh a roste jako vytrvalý nádherný a voňavý keř, divoce se vyskyzující dosahuje výšky podle podmínek od 20 až do 80 centimetrů. Lístky má zelenošedé, úzkého oválného tvaru a jsou pokryté jemnými choupky. Květ má šalvěj oprvdu nádherný a krásně voňavý, barva je většinou do fialového odstínu, ale může být modrá, růžová, nebo i bílá. Květ šalvěje je stejně jako její list jedlý a dá se využít jak v přípravě jídel, například do jarních nádivek je skvělý, nebo jako zdobení ovocných dezertů a dortů bude vypadat květ šalvěje opravdu výborně. Plod této bylinky je tvrdka, ve které jsou ukryty drobounké černé semínka šalvěje. Zcela původní místa výskytu byly teplé oblasti ve středomoří, území v jižní Evropě a střední Asii, již v dávných dobách se ale rozšířila a všechny místa světa, kde to podnebí dovoluje. Léčivou šalvěj dobře znali a s úctou používali už ve starém Egyptě, ve střední Evropě se rostlina vyskytuje už asi kolem devátého století. V tuto dobu se šalvěj často vysazovala v okolí klášterů a dalších církevních budov. Vypěstovat si šalvěj doma, na zahrádce, na balkóně, nebo i v květináči za oknem není nic náročného. Před výsadbou si promyslete, kde buete chtít šalvěj pěstovat, je třeba myslet na to, že ji musíte na zimu zazimovat, tvrdé mrazy by ji mohly zahubit. Rozmnožovat se dá zmíněnými semínky, trsy, nebo řízkováním. V zahradnictvích je dnas nabídka na semínka šalvěje, mladé výhonky až po vzrostlé keře. Šalvěj má ráda dostatek slunce, často se podobně jako i jiné bylinky vysazuje na okraje skalek a záhonů. Šalvěj odpuzuje hmyz a mnoho dalších škůdců a například záhonek s méně odolnou rostlinou dokáže chránit. Dobře pouští kořeny a bez problému se dokáže přizpůsobit novému prostředí, během přesazování. Sklízet šalvěj můžeme od června až do září, sbírat se dají listy, lodyhy, květy i kořínky. tato léčivá bylinka se dá zužitkovat zkrátka úplně celá. Bylinku sušíme na tmavém místě s dostatečným množstvím čerstvého vzduchu a průvanu. Můžeme zavěsit ke stropu menší svazečky bylinek, nebo si bylinku rozložit na rám s plátnem a občas promíchejte a provzdušněte. V žádném případě se bylinka nesmí nikdy zapařit, nebo snad zplesnivět, pokud se vám toto stane bez váhání vyhoďte, nikdy si nemůžete být jistý kam až plíseň prostoupila a můžete si kontaminovat dlaší potraviny. Správně usušená šalvěj by neměla moc změnit svou barvu ani se moc pokroutit. Změna barvy často napovídá nějaký problém. Šalvěj můžete uchovat také zamražením, k pečenému masu, nebo do omáček stačí pak přidat mraženou bylinku a chuť bude výborná. Větvička ze šalvěje se dá použít jako míchátko do drinku, nebo jako jehlice na špíz. Větvičky šalvěje obsahují také hodně silice a dá se přidávat do nakládané zeleniny, bylinnných olejů, nebo octů.

 

V průmyslovém zpracování léčiv i ve všech kulturách lidového léčitelství má šalvěj své uznávané místo. Uznávaná je proto, že má opravdu širokou škálu své působnosti. Její nejznámnější vlastností je možnost dezinfekce úst a sliznic. žvýkání šalvějového listu krásně vyčistí celou úsní dutinu, pomůže od bolesti zubů, pomáhá léčit afty a drobné oděrky v ústech a na dásních. Dokáže ale také eliminovat negativní příznaky menopauzy, především zmírní nadbytečné pocení a zklidní nervovou soustavu. Doporučuje se také v obdobě léčení ledvin a močových cest, trávicího a zažívacího ústrojí a při nemocech dýchacích cest. Pro vnitřní užití je nejobvyklejším způsobem použití vaření šalvějového čaje. Čaj se připraví jednoduchým způsobem, zalijte malé množství, asi dva lístky na větší šálek bylinky vodou asi 85 stupňu a nech asi 2 - 3 minuty stát, přeceďte a podávejte. Podávání šalvěje není vhodné pro těhotné ženy a malé děti.

 

Podrobnější informace na téma jedlé květy můžete čerpat na webu jedle-kvetiny.cz. Kde naleznete kompletní přehled a pečlivě řazené jedlé květy, popsané nebezpečné jedovaté kytky a kytky, které mají psychotropní účinky. Na webu najdete také návody jak si jedlé květiny vypěstovat a jak je používat.

 

Rezervuj stůl/pokoj

Rezervační formulář

Vaše objednávky na rezervaci prosím odesílejte s předstihem 24 hodin.

V případě rezervace pokojů prosím uveďte počet osob.