+420 577 018 282
Rezervuj stůl/pokoj

Jak na pravý tatarák v kavkazské kuchyni

Kavkazská kuchyně je velmi specifická, bohatá na nejrůznější chutě a vůně. Díky tomu si ji určitě zamilujete si ji. Pokud ale budete chtít udělat tatarák tak, jak ho dělají šéfkuchaři restaurace v Českém Krumlově, poodhalíme vám, jak se pravý tatarák dělá v kavkazské kuchyni.

 

Historie tataráku

Znáte historii tataráku? Podle až historické legendy tatarští kočovníci se živili syrovým hovězím masem, které bylo z celodenního ježdění na koních řádně naklepáno a bylo velice jemné a křehké, od potu bylo prosolené, stačilo jen dochutit. Naštěstí se tato historka nezakládá na pravdě, tatarský biftek pochází z Paříže a po celém světě najdete stovky jeho obměn, například lososovou či z lilku. Původně se v Paříži prodával pod názvem americký steak. Název tatarský biftek získal podle dochucovadla, dříve se používala tatarská omáčka. Míchání a dochucování tataráku je především v Kavkazské kuchyni tradičním obřadem. Do jeho chutí a vůní se zamilujete na první pohled.

 

Jak na pravý tatarák?

Na přípravu tataráku existuje nespočet receptů, a každá rodina má ten svůj pravý zaručený. Syrové hovězí maso patří mezi vyhlášené delikatesy. Ve většině zemí dbají na to, aby vynikla chuť masa. Na rozdíl od klasického českého tataráku nečekejte v tom kavkazském kečup a další suroviny přebíjející chuť masa. Na přípravu tataráku se používá na Kavkaze jehněčí kýta, která musí být velmi jemně naškrábaná. Maso zformované do kulatého steaku se uprostřed prohloubí a klepne se doprostřed syrový žloutek. V lepší restauraci dostanete k tataráku také worchestrovou či chilli omáčku, kterou si jej dle chuti okořeníte. Dalšími přísadami jsou kapary, tabasco, cibulka, olivy. Samozřejmě ani zde nesmí chybět česnek, který podtrhne chuť jemné jehněčí kýty. Ochutnat můžete kavkazskou kuchyni v restauraci Leyla v Českém Krumlově.

Rezervuj stůl/pokoj

Rezervační formulář

Vaše objednávky na rezervaci prosím odesílejte s předstihem 24 hodin.

V případě rezervace pokojů prosím uveďte počet osob.